Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΖΩΟΥ ΑΠΟ PET SHOP.


Βλέπω κόσμο έξω από τις βιτρίνες των pet shop να θαυμάζει χαριτωμένα χνουδωτά ζωάκια και ένα παιδικό χαμόγελο να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του. Σίγουρα ένα ζωάκι στο σπίτι θυμίζει σε πολλούς τα παιδικά τους χρόνια, τότε που είτε μέσα στο σπίτι, είτε στην αυλή παίζαμε ανέμελα με έναν παιχνιδιάρη σκύλο ή χαιδεύαμε μια ναζιάρα γάτα.
Όμως τότε δε μας ένοιαζε εάν το πρωί πριν πάμε σχολείο βρίσκαμε τρίχες στα ρούχα μας, ή το κουτάβι μας μασούσε το χαλί και η γάτα χρησιμοποιούσε ως νυχοδρόμιο τα έπιπλα. Επίσης ήταν η μητέρα μας που καθάριζε τις ακαθαρσίες του ζώου (μέχρι να μάθει στην άμμο) και ο πατέρας μας που το έβγαζε βόλτα. Ευνόητο λοιπόν είναι, πως η απόκτηση ζώου συντροφιάς πρέπει να γίνεται μετά από καθαρή σκέψη και συζήτηση και όχι με επιχειρήματα του τύπου "γουτσου γουτσου αχ τι γλυκό που είναι". Πιστέψτε με, πως με τη θέα (και την οσμή) των πρώτων ακαθαρσιών στο πάτωμα όλες οι γλύκες πάνε στράφι.
Πιο πάνω έγραψα συνειδητά για "απόκτηση" και όχι για "αγορά" ζώου, καθώς στα pet shop γίνεται ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΩΝ, κουταβιών ειδικότερα που πρόωρα αποχωρίζονται από τη μητέρα τους, η οποία φυλακισμένη κάπου προορίζεται μόνο για αναπαραγωγή. Δεν είναι όμως μόνο τα σκυλιά και τα γατιά τα οποία είναι θύματα αυτής της στρεβλής κατάστασης. Χαμαιλέοντες, φίδια, αλεπούδες και άλλα τροπικά ζώα-πουλιά αποκτούνται από κομπλεξικούς και κακομαθημένα ανήλικα πυροβολημένων γονιών και στη συνέχεια "λιώνουν" από κατάθλιψη (ναι, παθαίνουν και τα ζώα κατάθλιψη) ή αφήνονται σε κανένα δασάκι. Η νομοθεσία υπάρχει (3170/2003) όπως και οι αστυνομικές διατάξεις αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν και δε βγάζει κανείς άκρη.
Τα τελευταία χρόνια, κάποια Pet shop συμμετέχουν σε κινήσεις φιλοζωικών σωματείων για την προώθηση αδέσποτων ζώων με την ανάρτηση αγγελιών στους χώρους τους, αν και κάποια άλλα έχουν τόση σχέση με τη φιλοζωία, όση ο Χίτλερ με έναν παιδότοπο (να αναφέρω οτι στον αναμενόμενο από πολλούς φιλόζωους νέο νόμο, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές). Μην αγοράζετε ζωντανά από pet shop ούτε από κανέναν. Εάν πραγματικά αγαπάτε τα ζώα και θέλετε να αποκτήσετε ένα, γύρω σας έχει χιλιάδες ημίαιμα αδέσποτα, πολλά από τα οποία είναι εγκαταλειμένα αγορασμένα ζώα ή απόγονοί τους. Πάρτε ένα, αποπαρασιτώστε το, ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΟ και θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος. Σημειωτέον πως τα ημίαιμα είναι τα πλέον σπιρτόζικα, φιλότιμα και έξυπνα ζώα. Θα αισθανθείτε αμέσως πιο χρήσιμοι και θα το αγαπήσετε διπλά γιατί δίχως εσάς θα ήταν ξεγραμμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: