Σάββατο 5 Απριλίου 2008

DOPING (ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΕΓΕΡΣΗ)

Η λέξη doping προήλθε από τον αγγλικό όρο dope που αναφερόταν σε ένα διεγερτικό ποτό σε φυλετικές τελετές της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ο όρος «φαρμακοδιέγερση».

Ο έλεγχος γίνεται σε δείγμα ούρων ενώ σε δείγμα αίματος γίνεται μόνο για την ανίχνευση απαγορευμένων ορμονών. Ο αθλητής υποχρεώνεται να παρουσιαστεί σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και με καθοδήγηση -σε χώρο που καλύπτεται κυκλικά με καθρέπτες- να συγκεντρώσει τουλάχιστον 75 ml ούρων. Επιτρέπεται να καταναλώσει όσα υγρά θέλει πριν τον έλεγχο. Το δείγμα , παρουσία αθλητή, χωρίζεται στα δύο, σφραγίζεται και στέλνεται για ανάλυση.
Σύμφωνα με την ΔΟΕ ντόπινγκ είναι, α) η χρήση ενός μέσου το οποίο είναι ενδεχομένως επιβλαβές στην υγειά των αθλητών και ικανό να βελτιώσει την απόδοσή τους και β) όταν στο σώμα ενός αθλητή ανιχνεύεται μια απαγορευμένη ουσία ή στοιχειά χρήσης της ή τέλος, στοιχειά χρήσης μιας απαγορευμένης μεθόδου.
Αυτά είναι κάποια στοιχεία που ξέρω και πιστεύω πως τα πράγματα είναι απλά.. υπάρχει η επίδοση και η απόδοση. Η επίδοση είναι μετρήσιμη π.χ. ο χρόνος στο στίβο, ποδήλατο κ.α. ή το βάρος στην άρση βαρών, εκεί ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. Όπου έχουμε αθλήματα αποδόσεων ή αθλήματα ομαδικά εκεί τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα διότι μετράνε και άλλοι παράγοντες πχ το ταλέντο ή η στιγμιαία έμπνευση ενός παίκτη ή τύχη- ατυχία, σαφώς όμως κι εκεί υπάρχουν κρούσματα. Σκεφτείτε, οτι στα ομαδικά ή στα αθλήματα αποδόσεως (taekwondo, ποδόσφαιρο) αρκετές φορές συμβαίνει η "εκπληξη", κάθε πότε όμως θα δείτε κατι αντοίστοιχο στα 100μ ή στο κολύμπι; Eκεί το φαβορί μετρά...
ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ σωστά? ΣΧΕΔΟΝ Το σωστότερο θα ήταν να πούμε πως δε θέλουν το αντιντόπινγκ να περάσει μπροστά διότι δεν θέλουνε οι εταιρείες καθαρούς αθλητές .Πόσο εμπορικός θα ήταν ο στίβος άραγε, η κολύμβηση η ποδηλασία (αθλήματα στα οποία τα φάρμακα δίνονται με το τσουβάλι)* εάν από αύριο σταματούσε το ντόπινγκ και τα ρεκόρ θα γυρνούσαν σε εποχές 1950; Θα είχε πολύ γέλιο. Για ποιο λόγο δε χρησιμοποιείται η εξέταση τρίχας στο αντιντόπινγκ διεθνώς παρά μονό στην Γαλλία; (νομίζω)
Ποιος πληρώνει την ντόπα; Εδώ έχει γέλιο... Γονείς και ενίοτε προπονητές οι οποίοι θα έχουν να τα παίρνουν από τα πριμ, βεβαίως οι ομοσπονδίες δε (θέλουν να) ξέρουν τίποτα.
*προσοχή όπως σε όλο το κείμενο, έτσι και εδώ αναφέρομαι φυσικά σε συνθήκες υψηλού πρωταθλητισμού. Φυσικά και δεν υπάρχουν καλά και κακά αθλήματα αφού κρούσματα ντόπινγκ έχουμε ακόμα και σε μεγάλους σκακιστές παγκόσμιας κλάσης. Ο διαχωρισμός των αθλημάτων γίνεται καθαρά για να δοθεί έμφαση στη σημασία των λέξεων απόδοση και επίδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: