Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΜΙΚΕΛ; ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ


Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας καφέ MIKEL το θυμάμαι εδώ και περίπου 4 χρόνια στο Ρετζίκι (Θεσσαλονίκης), εδώ όμως και περίπου 1,5 χρόνο αλλάξαν όλα. Στα κεντρικότερα σημεία της πόλης, και πολλές φορές σε καταστήματα που σε προηγούμενη χρήση τους πάλι ως καφέ δεν είχαν καταφέρει να "πιάσουν" (βλ. Καμάρα, Νίκης), ανοίγοντας ένα MIKEL προσέλκυε κόσμο ήδη από την πρώτη μέρα! Συνήθως ένα κατάστημα κερδίζει τον κόσμο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα με κάποια χαρακτηριστικά που διαθέτει (ποιότητα, τιμές, εξυπηρέτησή). Αυτό όμως δεν συνέβαινε στα MIKEL που όπως προανάφερα η επιτυχία τους ήταν πραγματικά πρωτοφανής. Έτσι, σαν καταναλωτής είπα να δοκιμάσω τα προϊόντα τους, αρχικά με μία δόση καχυποψίας αφού ήμουν σίγουρος ότι πρόκειται για μια μόδα.
Ξεκινώντας από τις τιμές ο καθένας μπορεί να διακρίνει πως είναι υψηλές. Στο κατάστημα πληρώνεις ότι στα κεντρικότερα καφέ και οι τιμές delivery είναι διπλάσιες όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί από τον ανταγωνισμό (τα fancy ποτήρια κοστίζουν). Ο χώρος είναι διαμορφωμένος σωστά με μικρά πρακτικά τραπεζάκια, το κάπνισμα είναι (δυστυχώς) ελεύθερο, και τα καταστήματα, όπως άλλωστε και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, έχουν καταπατήσει όσα πεζοδρόμια μπορούσαν. Οι LED φωτεινές πινακίδες είναι κάτι παραπάνω απο κιτς. Η εξυπηρέτηση είναι σωστή, το προσωπικό είναι ευγενικό με ομοιόμορφη και πάντα καθαρή ενδυμασία και αυτό είναι στα θετικά της επιχείρησης.
Σκοπός αυτής μου της ανάρτησης δεν είναι όμως τα παραπάνω. Αν τα MIKEL κατάφεραν να γίνουν δημοφιλή με τη αξία τους ή διασπείροντας φήμες για μείξεις μαγικών χαρμανιών καφέ με κολαγόνο και αντιγηραντικές ιδιότητες, που μαζεύονται μόνο νύχτες με πανσέληνο από τις παρθένες κόρες των Σέρπα από το Έβερεστ δεν με απασχολεί καθόλου. Marketing Rules. Το θέμα που ανέκυψε μετά την καταγγελία από το Π.Α.ΜΕ. είναι σημαντικότερο και αφορά τις ρήτρες- ιδιωτικά συμφωνητικά που αναγκάζεται να υπογράψει το προσωπικό στα MIKEL, Παραθέτω κάποια μέρη της:  

(Ως ανταγωνιστική πράξη θεωρείται απαγορευμένο) :να συμμετέχω με οποιονδήποτε τρόπο (ως συνέταιρος, συνεργάτης, εμφανές ή αφανές μέλος εταιρείας κλπ.), άμεσα ή έμμεσα (η σύζυγός μου ή συγγενικά μου πρόσωπα μέχρι και πρώτου βαθμού συγγένειας, οι οποίοι θεωρείται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ενεργούν ως παρένθετα πρόσωπα - αχυράνθρωποί μου) σε οποιαδήποτε ανταγωνιστική επιχείρηση. 
          
 Αυτόματα έτσι αποκλείονται όλα τα στενά συγγενικά πρόσωπα του εργαζόμενου από έναν τεράστιο κύκλο εργασιών. Σκεφτείτε την υποκειμενικότητα των όρων "συνεργάτης" και "έμμεσα" αλλά και ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στα MIKEL εργάζονται τρίωρα άρα είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν και αλλού εργασία. Σκεφτείτε επίσης ότι αν η σύζυγός σας εργαζόταν ήδη σε κάποια συνεργαζόμενη με καφέ (..) επιχείρηση, αυτόματα μετατρέπεται σε "αχυράνθρωπό σας" (χώρια που μπορεί να είστε ευάλωτος και να μαρτυρήσετε την μαγική -να γελάνε και οι πέτρες- συνταγή. Τα καλύτερα όμως έρχονται:

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο λήξει ή λυθεί η σύμβασή ή σχέση εξαρτημένης εργασίας μου με την άνω ΟΕ, υποχρεούμαι:
α) για χρονικό διάστημα ενός έτους από τη στιγμή της λήξεως ή λύσεως της συμβάσεως εργασίας μου με την άνω ΟΕ να μην προβαίνω ούτε άμεσα, αλλά ούτε και έμμεσα σε ανταγωνιστικές πράξεις προς την άνω ΟΕ και τις λοιπές επιχειρήσεις που νομίμως χρησιμοποιούν τον διακριτικό τίτλο "MIKEL
Δουλεύοντας λοιπόν στα MIKEL με την αποχώρησή σου αποκλείεσαι από όλο (σχεδόν) τον χώρο του επισιτισμού για ένα έτος. Φυσιολογικό.

β) να μη χρησιμοποιώ την τεχνογνωσία που μου έχει παραχωρήσει η άνω ΟΕ για οποιονδήποτε λόγο, να μην κοινολογώ σε τρίτους τόσο την τεχνογνωσία όσο και τα εμπορικά, βιομηχανικά και άλλα απόρρητα, που συμπεριλαμβάνουν την οργάνωση και τις μεθόδους εργασίας (...) και να μην επιτρέπω σε τρίτους να τα χρησιμοποιούν (τεχνογνωσία, απόρρητα κλπ.) είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, σε περίπτωση δε που για οποιονδήποτε λόγο υποπέσει στην αντίληψή μου ότι οποιοσδήποτε τρίτος τα χρησιμοποιεί, να ενημερώσω άμεσα την άνω ΟΕ για να λάβει μέτρα προστασίας αυτών.

Θα ήταν άδικο όμως αν δεν παράθετα και την απάντηση της εταιρείας:

«Η συγκεκριμένη ρήτρα ισχύει και υπογράφεται κατά τη σύναψη της σχετικής σύμβασης. Οι όροι αφορούν στη χρήση της τεχνογνωσίας με χρονικό περιορισμό ενός έτους. Ακόμα και σε περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι πήγαν να εργαστούν σε ανταγωνιστική επιχείρηση δεν κινηθήκαμε νομικά. Η εταιρεία λειτουργεί με το σύστημα του franchise και οι συνεργάτες της επενδύουν σε μία συγκεκριμένη τεχνογνωσία, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί έρμαιο στα χέρια οποιουδήποτε. Ως παράδειγμα αναφέρουμε περιπτώσεις, στις οποίες ανταγωνιστικές εταιρείες έστελναν εργαζόμενους για ένα μήνα, εκπαιδεύονταν και μετά επέστρεφαν στις εταιρείες προέλευσής τους».

 Ο καθένας μπορεί να βγάλει ότι συμπέρασμα θέλει. Προσωπικά σαν καταναλωτής η εν λόγω αλυσίδα καφέ μου είναι αδιάφορη. Εξοργίζομαι όμως σκεπτόμενος ότι κάποιος που αναζητά δουλειά είναι όμηρος τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών. Η επιχειρηματολογία της εταιρείας ότι η ρήτρα αυτή "απλά υπάρχει και δεν εφαρμόζεται" είναι αστεία. Κάποιος ίσως σκεφτεί πως "Και τι έγινε; Εφόσον είναι παράνομες είναι και άκυρες". Ωραία λοιπόν, ας επιβραβεύσουμε την επιχείρηση αγοράζοντας τον επόμενο καφέ μας στο fancy ποτηράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: