Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Αρκάς: Μνημονιακότερος Πεθαίνεις


 Διαβάζοντας την ανακοίνωση του διαχειριστή της σελίδας του σκιτσογράφου Αρκά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης λυπήθηκα πραγματικά. Παραθέτω το κείμενο αυτούσιο:

"Στο κλίμα της πολιτικής βαρβαρότητας κάποιοι παρεξήγησαν κάποιες αναρτήσεις κι έκαναν κακοήθη σχόλια. Έφτασαν στο σημείο να υπαινιχθούν ότι ο Αρκάς χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα για τα σκίτσα που αναρτήσαμε. Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του Αρκά, αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή απέφυγε τη δημοσιότητα, να διασύρεται από ανεγκέφαλους επειδή, χωρίς κανένα κέρδος, έδωσε την άδεια να δημοσιεύονται σκίτσα του στο FB"

 Ξεκινάω λοιπόν τον σχολιασμό μου:


 1ον Στο κλίμα της πολιτικής βαρβαρότητας.. ένα ωραίο και έξυπνο ξεκίνημα καθώς μπορεί να μην αναφέρεται άμεσα στην σημερινή κυβέρνηση αλλά παραπέμπει έμμεσα σε αυτήν και τις καταλογίζονται όσα ζούμε σήμερα. Συμπέρασμα του Αρκά λοιπόν: Η ομαλή πολιτική ζωή της χώρας, η ευημερία του λαού και η ανάπτυξη σταμάτησαν τους τελευταίους μήνες.

2ον Κάποιοι παρεξήγησαν κάποιες αναρτήσεις...Κανείς δεν παρεξήγησε τίποτα. Ο Αρκάς δεκαετίες τώρα έχει εκδόσει δεκάδες συλλογές με διάφορα θέματα. Σεξουαλικά στερημένα πτηνά, περιοδεύοντες θίασοι με ακέφαλους και μυστακοφόρες ακτρέσες, ισοβίτες και κόκορες, ξαναμμένες γάτες, άγγελοι και διαβολάκια παρέλασαν με εξαιρετική ευφυΐα και πνεύμα στα σκίτσα του. Πολιτικό σκίτσο δεν έκανε όμως παρά τις τελευταίες μέρες. Και αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να κάνει τώρα; Όχι βέβαια, αφού πρόκειται για το δικό του έργο και μπορεί να εκφραστεί όπως θέλει ακόμη και να στρατευτεί κάπου. Γιατί όμως να απαγορεύεται σε μένα να μπορώ να εκφραστώ και να τον κρίνω για τα 5 (τουλάχιστον) χρόνια  σιωπής στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου; Τι ακριβώς παρεξήγησα όταν διαπιστώνω το αυτονόητο; Η κριτική μου αυτή με κάνει φασίστα;

 3ον Κι έκαναν κακοήθη σχόλια... Στο διαδίκτυο; Αποκλείεται. Τέλος πάντων. Όλοι όσοι γράφουν, τραγουδούν, μιλάνε για πολιτική, για ποδόσφαιρο, για κινηματογράφο στο διαδίκτυο δέχονται σχόλια τα οποία πολλές φορές είναι κακοήθη ακόμη και υβριστικά. Τις περισσότερες φορές όσο πιο μεγάλη είναι η προσωπικότητα που εκτίθεται τόσο πιο έντονα είναι και αυτά. Τα πάντα αμφισβητούνται αφού τραγικά γεγονότα μπορούν να εξευτελιστούν και προσωπικότητες της πολιτικής του αθλητισμού ή των τεχνών αμφισβητούνται.  Ο Αρκάς σχεδίασε κάποια σκίτσα και δέχτηκε κριτική και σχόλια πολλά από τα οποία ήταν αιχμηρά. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως τα σκίτσα του είναι υπεράνω κριτικής ή ότι θα πρέπει να σταθεί κανείς στα υβριστικότερα σχόλια (τα οποία συναντά παντού  κανείς στο διαδίκτυο) και να ακυρώσει το πραγματικό πνεύμα όσων σχολίασαν τα σκίτσα;

4ον Έφτασαν στο σημείο να υπαινιχθούν... και άλλο έξυπνο κολπάκι. Παίρνεις το υβριστικότερο σχόλιο και το χρησιμοποιείς για να δώσεις εγκυρότητα σε όλα όσα ισχυρίζεσαι.


5ον να διασύρεται από ανεγκέφαλους... Διασυρμός ο σχολιασμός και η αντίθετη άποψη; Ανεγκέφαλοι όσοι ασκούν κριτική;

 Έτσι λοιπόν το συμπέρασμα που με χαρά έβγαλαν όλα τα μέσα ήταν το εξής:
  
Ο Αρκάς δέχτηκε επίθεση (sic) από οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί ...τόλμησε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση.

Το συμπέρασμά μου: Τίποτα δεν παρεξήγησε κανείς. Είναι δικαίωμα του Αρκά να σχεδιάζει οτιδήποτε  θέλει στον χρόνο που αυτός επιλέγει όπως και είναι δικαίωμα του καθενός  να ερμηνεύει αυτά τα σκίτσα όπως νομίζει.  Θα χαιρόμουνα αν ο σκιτσογράφος υπερασπίζονταν από την αρχή την άποψή του και δεν μιλούσε για παρεξηγήσεις κρυμμένος πίσω από κακοήθειες. Έγινε μάλιστα και ταύτιση με την επίθεση στο Charlie.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν νομίζω πως αν και σπουδαίος σκιτσογράφος η στάση του -όσον αφορά την κριτική- είναι τουλάχιστον άνανδρη. Όσον αφορά τον χρόνο που επέλεξε να κάνει πολιτικό σκίτσο θεωρώ πως πρόκειται για ξεκάθαρη στράτευση του στο σκληρότερο φιλελεύθερο, μνημονιακό μπλοκ.

Υ.Γ. Σήμερα κυκλοφόρησε και νέο του σκίτσο το οποίο φαντάζομαι αύριο το πρωί ίσως φιγουράρει ως screensaver στον υπολογιστή του Άδωνι.




Δεν υπάρχουν σχόλια: