Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ανασκόπηση σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Με το πέρας των σπουδών μου στον Ελληνικό Πολιτισμό θέλω να κάνω μια ανασκόπηση η οποία ίσως βοηθήσει τους υποψήφιους φοιτητές ώστε να έχουν μια εικόνα για το θέμα..


Δαπάνη σπουδών: Το κόστος για την κάθε θεματική ήταν όταν ξεκίνησα προτού 7 χρόνια, στα 800 ευρώ. Μετά από σταδιακές μειώσεις διαμορφώθηκε το 2017-18 στα 500 ευρώ.

Αίθουσες διδασκαλίας: Εκτός από το 1ο έτος όπου μας φιλοξενούσε το Τ.Ε.Ι. Σίνδου τα υπόλοιπα χρόνια παρακολουθούσαμε τα μαθήματα στο Α.Π.Θ. (Παλαιά ή στη Νέα Φιλοσοφική) και στο ΠΑ.ΜΑ.Κ.

Καθηγητές-Σύμβουλοι: Αν και ο κανόνας είναι οι ικανοί καθηγητές- τριες δεν λείπουν οι εξαιρέσεις. Αν ξεχώριζα τους καλύτερους αυτοί θα ήταν ο κος Κωνσταντίνος Σουέρεφ και η κα Τριανταφυλλιά Κουρτούμη, εμπνευσμένοι σύμβουλοι που αγαπάνε αυτό που κάνουν και στέκονται δίπλα στον φοιτητή.

Βαθμός δυσκολίας: Το πρόγραμμα είναι βατό αν επιλέξεις μία θεματική ενότητα. Αν διαλέξεις και δεύτερη τότε χρειάζεται κάποιος χρόνος περισσότερο. Νομίζω ότι κάποιος ο οποίος δεν είναι εξοικειωμένος με τις σπουδές ή δεν είναι σίγουρος για το πρόγραμμά του, καλό είναι να αποφύγει τη δεύτερη θεματική τουλάχιστον για το πρώτο έτος. Χρειάζεται κάποια συνέπεια η κάλυψη της ύλης η οποία καλύπτεται περίπου με 8+ ώρες την εβδομάδα (ανά θεματική). Οι εργασίες από την άλλη απαιτούν κάποιες ώρες παραπάνω.

Ελληνικός ή Ευρωπαϊκός Πολιτισμός; Νομίζω ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσει κανείς με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να βρει πιο ελκυστικές τις σπουδές στον Ευρωπαϊκό. Κάποιες θεματικές μεταξύ των δύο τμημάτων αλληλοκαλύπτονται, στο τελευταίο έτος διάλεξα 2 θεματικές του Ευρωπαϊκού έτσι ώστε όταν τελειώσω να μπορώ να πάω στον Ευρωπαϊκό ζητώντας αναγνώριση αυτών των θεματικών. Τελικά επέλεξα να κάνω μεταπτυχιακό στη Δημόσια Ιστορία (Δ.ΙΣ.).

Βιβλία-Διδακτικό Υλικό: Το μελανότερο σημείο του Ε.Α.Π. Παλαιά βιβλία τα οποία, αν και είναι σχεδιασμένα για εξ' αποστάσεως εκπαίδευση, δεν είναι αρκετά για να καλύψουν την ύλη η οποία συμπληρώνεται με σημειώσεις.

Τελικά αξίζει; Σίγουρα ναι. Τα προγράμματα σπουδών παρέχουν ένα ισάξιο με τα συμβατικά πανεπιστήμια πτυχίο και την δυνατότητα ποιοτικών σπουδών σε όσους από εμάς "χάσαμε το τρένο" στα νεανικά μας χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: