Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Το εμφιαλωμένο νερό και η ρύπανση ως απόρροια του ανταγωνισμού

Θυμάμαι τις αρχές του 2000 όταν η αλλαγή από το εθνικό μας νόμισμα στο ευρώ έφερε την απότομη και εν πολλοίς αδικαιολόγητη αύξηση σε πολλά προϊόντα μεταξύ άλλων και του καφέ. Τότε, πολλοί επιχειρηματίες σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν αυτή την αύξηση "προσέφεραν" μαζί με τον καφέ και ένα μικρο μπουκάλι νερό.


Με τα χρόνια αυτή η πρακτική ξεθύμανε κάπως ώσπου πρόσφατα διαπίστωσα το εξής: αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών-καφέ προσφέρει μαζί με τον καφέ και ένα μπουκαλάκι νερό (κάνοντας βέβαια ένα "τρικ" στην απόδειξη έτσι ώστε να φαίνεται ότι πληρώνεις το νερό αλλά έχεις μια έκπτωση στον καφέ, φαντάζομαι ίσως να έχει να κάνει με τον διαφορετικό Φ.Π.Α. των προϊόντων). Πάλι, σε κατάστημα άλλης αλυσίδας καφέ, η ίδια πρακτική (δίχως το τέχνασμα της απόδειξης αυτή τη φορά). Παίρνεις καφέ; Δώρο το νερό.

Αυτού του είδους ο ανταγωνισμός στο μερίδιο πωλήσεων καφέ- to go (ή αλλιώς "πακέτο"), έχει ως αποτέλεσμα  την υιοθέτηση εντελώς αντι- περιβαλλοντολογικών πρακτικών που δημιουργούν τόνους πλαστικά απορρίμματα. Η απάντηση λοιπόν στον ανταγωνισμό είναι καλό να δοθεί σε άλλο πεδίο και όχι με εχθρικές, προς το περιβάλλον, πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: