Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Democracy index. Σύνοψη και συμπεράσματα.


Σύμφωνα με την έρευνα του Economist, κάθε χώρα ταξινομείται ως εξής: ως πλήρης δημοκρατία, ως ελλιπής δημοκρατία, ως υβριδικό καθεστώς είτε ως αυταρχικό καθεστώς. Η παραπάνω ταξινόμηση γίνεται ανάλογα με το σύνολο της βαθμολογίας που αποσπά κάθε χώρα σε καθεμία από τις 5 παρακάτω κατηγορίες: α) εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, β) κυβερνητική λειτουργία, γ) πολιτική συμμετοχή δ) πολιτική κουλτούρα και ε) πολιτικές ελευθερίες.

 

 

 

Ο δείκτης δημοκρατίας για το 2019 σημείωσε πτώση και ο μέσος όρος (μ.ο.) για το διαμορφώνεται  στο 5.44 (από το 5.48 του 2018) που για τον Economist είναι ο χειρότερος μ.ο. από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση του δείκτη το 2006.

Από τους 5 δείκτες της έρευνας, ο μόνος που παρουσίασε αύξηση είναι αυτός της «πολιτικής συμμετοχής» κάτι που οφείλεται στα μαζικά κινήματα και τις μεγάλες διαδηλώσεις που εκδηλώθηκαν.

Πολιτικές κρίσεις και αυταρχικές πρακτικές των κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική καθώς και οι εκλογικές νοθείες στην υποσαχάρια Αφρική συνεχίζουν να υφίστανται.

Η περίπτωση της Κίνας και λιγότερο της Ινδίας, επιβεβαιώνει πως η οικονομική ανάπτυξη δεν σχετίζεται απαραίτητα με την ποιότητα της δημοκρατίας και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διωγμοί ολόκληρων πληθυσμών, διακρίσεις και διώξεις κατατάσσουν Κίνα και Ινδία στην 153η και στην 51η  θέση αντίστοιχα. Η Ταϊλάνδη από την άλλη σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο στα θέματα δημοκρατίας.

Η περίπτωση της Γαλλίας έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα πάντα με τον Economist, μετά από τις ταραχές που ακολούθησαν από το κίνημα των gilets jaune, («κίτρινα γιλέκα») ο πρόεδρος Macron οδηγήθηκε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να κατηγοριοποιηθεί ξανά ως full Democracy.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Χιλή, όπου μεγάλες διαδηλώσεις οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών στα μικρά-μεσαία εισοδήματα, σε αυξήσεις φόρων στις εύπορες τάξεις καθώς και στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Συντάγματος. Το κόστος των παραπάνω κατακτήσεων ήταν 20 νεκροί, τραυματίες και πολλές μέρες βίας, καταστροφής και ταραχών.

Ενώ Γαλλία, Χιλή και Πορτογαλία αναβαθμίστηκαν το 2019 από «ελλιπείς» σε «πλήρεις» Δημοκρατίες, η Μάλτα υποβαθμίστηκε μετά από τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται στις δολοφονίες της Dahne Caruana  Galizia και του ακτιβιστή δημοσιογράφου Joseph Muscat. Απόδειξη ότι δεν θέλει πολύ να σπιλωθεί η καλή εικόνα μιας χώρας.

Στη χώρα μας τώρα: Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «ελλιπής Δημοκρατία» και με συνολική βαθμολογία 7.09 βρίσκεται στη 39η θέση της κατάταξης από τις 165 χώρες (και δύο περιφέρειες) που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα. Αναλυτικότερα η επιμέρους βαθμολογία είναι η εξής:

Εκλογική διαδικασία- Πλουραλισμός: 9.58

Κυβερνητική λειτουργία: 4.86

Πολιτική συμμετοχή: 6.67

Πολιτική κουλτούρα: 7.50

Πολιτικές ελευθερίες: 8.53

Από τα παρακάτω διαπιστώνεται πως –και εδώ- το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση είναι ουραγός καθώς η βαθμολογία που αποσπά συμπαρασύρει τη γενικά καλή εικόνα της χώρας μας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η γειτονική Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο που είναι χαρακτηρισμένη ως «υβριδικό καθεστώς» και με 4.09 βαθμολογία κατατάσσεται στην 110η θέση.

Υ.Γ. Μια δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως ελλιπής όταν σε μια χώρα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, διεξάγονται ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές ωστόσο υπάρχουν κάποια εμπόδια στην λειτουργία των ΜΜΕ

Υ.Γ. Κάθε έρευνα σηκώνει πολύ συζήτηση και μπορεί να κρύβει παραλήψεις ή σκοπιμότητες από την πλευρά του συντάκτη. Τα «ναι, αλλά…» είναι ατελείωτα και οι οπτικές απεριόριστες. Ακόμη περισσότερο, κάθε σύνοψη μιας έρευνας, η προσπάθεια δηλαδή να την αποδώσεις με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια και να την εκλαϊκεύσεις, μπορεί να οδηγήσει στην διαστρέβλωσή της, είτε από λάθος είτε από σκοπιμότητα. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για αυτά που γράφει η επιλέγει να μην γράψει, για αυτά που διαβάζει ή για αυτά που επιλέγει να μην διαβάσει και για αυτά που καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: